TÜSİAD Başkanının Vergi Açıklaması Sistemi Yeniden Sorgulattı: Tabana Yaymalı mıyız?

Değişen ekonomi yönetimi kamu mali disiplininden ödün vermemek adına seçim sonrasında vergilerde düzenlemeler yapmıştı. Bu düzenlemeler gelir düzeyi yüksek olan kesimden ziyade tüm halkı ilgilendirince en çok yine dar gelirlinin beli bükülmüştü. ‘Patronlar kulübü’ olarak da bilinen Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yöneticilerinin üye olduğu iş adamları örgütü TÜİSAD başkanı canlı yayında vergilerle ilgili tavdı da bu yüzden dikkat çekti.

Son yıllarda bozulan ekonomik dengelerin üzerinde büyük bir deprem felaketi ve seçim atlatan Türkiye’nin mali disiplininde de sorunlar görülmemesi için seçimlerin ardından göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in liderliğindeki ekonomi yönetimi ekibi vergi düzenlemeleri yapmıştı.

Düzenleme derken artış demek istediğimizi de biliyorsunuz. Ancak KDV gibi her üründen alınan ve dolaylı olan yani tüketim üzerinden alınan vergilerde görülen düzenleme de tepki çekmişti. Çünkü varlık ve servet üzerinden değil, tüketilen ürünlerden alınan vergiler toplumun tamamını etkiliyordu.

Türkiye Sanayici İşadamları Derneği TÜSİAD, en köklü ve büyük iş örgütlerinden biridir. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da katıldığı bir yayında vergiler açısından gelen soru üzerinden ilgi çekti.

Çünkü halk artık kendisinin daha fazla vergi vermesini değil, son yıllarda faiz, döviz, enflasyon, kredi gibi gelişmelerle kârını artıranların ve serveti artanların gerekiyorsa daha fazla vergi vermesi gerektiği tepkisini gösteriyordu.

Katıldığı bir yayında “verginin tabana yayılması” söylemiyle tepki çeken Turan, “Kurumlar ya da Servet Vergisi’ne yönelik” soruya da beklemediklerini yüz ifadeleriyle belirterek yorum yapmadı. Sunucu Zeliha Saraç’ın “O konuda biraz yorumsuzuz” söylemi de dikkat çekiciydi.

Sosyal medyada da bu videoya yorumlar çok oldu.

Dolaylı vergilerle tabana yayılan vergi sisteminden ziyade,

Dolaysız şekilde üst gelir grubuna vergiyi dünya konuşurken,

Birçok ülkede doğrudan vergilerin özellikle kurumsal vergi kısmı yükselirken,

Türkiye’de enflasyonla görülen maaş artışlarına karşın gelir vergisi matrahları dahi değiştirilemediğinden,

Maaşlarından daha çok vergi kesildiğini bilmeyen bir beyaz yaka kesimi de yoğundu.

Vergi sistemi aslen hukuki bir adaleti de temsil ediyordu.

Sizin bu konuda yorumunuz nedir?

Author:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir